HACCP


Kinek kötelező a HACCP rendszer?

A HACCP rendszer működtetése kötelező mind az élelmiszer előállítással, gyártással és forgalmazással foglalkozó, mind pedig a vendéglátás és közétkeztetés területén működő cégek számára:
• élelmiszergyártók, élelmiszeripari üzemek
• élelmiszeripari logisztikai vállalkozások (raktárak, disztribútorok)
• élelmiszert forgalmazó kis- nagykereskedők (klasszikus sarki kis boltok is)
• büfék, mozgó boltok, food truckok
• éttermek, bisztrók, meleg konyhák
• vendéglátó és közétkeztető vállalkozások.

Az élelmiszeripari vállalkozásoknak meg kell felelniük valamennyi Európai Uniós és magyar jogszabálynak is. Többek között ilyen például a higiéniai ellenőrzés, a hűtőlánc alkalmazása és fenntartása és a HACCP alapelveik alkalmazása is.

HACCP kézikönyv: ez maga a teljes dokumentáció, amely tartalmazza az adott vállalkozás általános követelményeit, felelőseit, kritikus pontjait, technológiai leírását, szabályait, az egyes veszélyelemzéseket, jó gyakorlatokat.

Az engedélyeztetés alkalmával Öntől minden esetben el fogja kérni az illetékes kormányhivatal (állategészségügy) a HACCP dokumentációt. Ebben szerepelnie kell a teljes folyamatnak, veszélyelemzésnek, technológiáknak...stb. Ezt javasolt tapasztalt szakemberre bízni, hogy a hatóságnak is megfeleljen. A későbbiekben ezzel csak annyi feladata lesz, amennyit a jogszabály előír, igyekszünk Önről levenni a felesleges adminisztrációs terhet! A dolgozóit évente kötelező oktatni, az új belépőket 30 napon belül kell képzésben részesítenie, erre is van rugalmas megoldásunk.

Mikor van szükség csak felülvizsgálatra?

a., lejárt, egy évnél régebbi, de a dokumentum a helyszínre adaptált

b., átalakítás volt az üzemben

c., megváltozott a termékkör / technológia

d., új tulajdonosa lett az egységnek / üzemeltető váltás történt

e., ha a hatóság külön kéri (pl. nem helyszínre szabott, hiba van benne...stb.)