HACCP


Kinek kötelező a HACCP rendszer?

A HACCP rendszer működtetése kötelező mind az élelmiszer előállítással, gyártással és forgalmazással foglalkozó, mind pedig a vendéglátás és közétkeztetés területén működő cégek számára:
• élelmiszergyártók, élelmiszeripari üzemek
• élelmiszeripari logisztikai vállalkozások (raktárak, disztribútorok)
• élelmiszert forgalmazó kis- nagykereskedők (klasszikus sarki kis boltok is)
• büfék, mozgó boltok, food truckok
• éttermek, bisztrók, meleg konyhák
• vendéglátó és közétkeztető vállalkozások.

Az élelmiszeripari vállalkozásoknak meg kell felelniük valamennyi Európai Uniós és magyar jogszabálynak is. Többek között ilyen például a higiéniai ellenőrzés, a hűtőlánc alkalmazása és fenntartása és a HACCP alapelveik alkalmazása is.

Az engedélyeztetés alkalmával Öntől minden esetben el fogja kérni az illetékes kormányhivatal (állategészségügy) a HACCP dokumentációt. Ebben szerepelnie kell a teljes folyamatnak, veszélyelemzésnek, technológiáknak...stb. Ezt javasolt tapasztalt szakemberre bízni, hogy a hatóságnak is megfeleljen. A későbbiekben ezzel csak annyi feladata lesz, amennyit a jogszabály előír, igyekszünk Önről levenni a felesleges adminisztrációs terhet! A dolgozóit évente kötelező oktatni, az új belépőket 30 napon belül kell képzésben részesítenie, erre is van rugalmas megoldásunk.

Mikor van szükség csak felülvizsgálatra?

a., lejárt, egy évnél régebbi, de a dokumentum a helyszínre adaptált

b., átalakítás volt az üzemben

c., megváltozott a termékkör / technológia

d., új tulajdonosa lett az egységnek / üzemeltető váltás történt